Monday, December 12, 2011

saya BOHONG!

assalamualaikum..
semoga sihat2 belaka kaum manusia ;)

saya bohong?? ya saya bohong...
saya cakap hati saya sembuh..
saya cakap saya redha..
saya cakap saya taknak nangis lagi..
saya cakap saya boleh hilangkan dia dari hati dan minda..

ok FINE !!
semua tuh hanya tipu belaka..
hati saya masih carik..masih ada plaster..dari watson
kalau saya redha ertinya saya ikhlas..tp saya tak..saya pasrah
saya masih nangis..saban mlm.. sembunyi sembunyi
dia sentiasa dalam hati dan merewang d minda saya

kalau boleh saya hilang segala tentang dia..
kalau boleh hati saya kosong tanpa dia..
kalau boleh minda saya bebas tentang dia..
kalau boleh airmata tiada mengenangkan dia..

KALAU BOLEH...
seriously i need timessssssss....
untuk lupa semuanya...

bodohnya saya kan
terjatuh pada org yang salah..
haieshhhhhhh.....tapi itu la lumrah...we need to fall for wrong person before we found the right person..
*balik2 dengar lagu ombak rindu...huhuhu :(

Friday, December 9, 2011

hari ini khamis dan 8 disember

assalamualaikum

yeahhh..update laju laju sebab esok ada kelas pagi..kelas TITAS yg diajar oleh pensyarah dari Indonesia..serius,,rsa macam tengok sinetron jam 2ptg setiap hari tu je bila dengar dia mengajar..dulu best TITAS..tp bila dia ajar,,saya lebih bnyak bermain plak..adoyaiii..

tentang HATI saya yg tercarik hari tuh..ALHAMDULILLAH...dah mula sembuh..sebab kita belajar terima kenyataan kan..kita kena selalu yakin yang Allah dah sediakan pasangan yang terbaik untuk kita..cuma kita perlu berdoa agar urusan tersebut dipermudahkan lagi ;) actually nak cakap hati ni 100% dah ok,tak jugak..sebab kadang2 masih terkesan di hati dan minda..namun saya berusaha sedaya upaya untuk alihkan fikiran daripada fikir tentang perkara yang belum tentu lagi membawa kebaikan dalam diri dan hidup saya.

sebenarnya hari tu nak cuba jauhkan,lenyapkan diri terus dari ingatan orang..tapi bila fikir2 balik,,tak baik kita putuskan ukhwah sesama saudara seIslam..jadi saya putuskan untuk terus kekal sebagai seorang sahabat..tapi kene tolak tepi la segala perasaan yang tak baik tu..dan kita harus mendoakan dia walaupun kita pernah rasa tak selesa dengan dia (erkk apa aku cakap ni) ..plus,saya banyak membaca artikel dari blog  akuislam.com...ia sangat sangat banyak membantu,,,try la bukak blog ni..alhamdulliah banyak pengisian nya..

#kita kena cermin diri kita balik,,knape kita tak dpt cinta yg kita mau
#kerana Allah nak kita balik ke jalan-Nya
#labuhkan cinta kepada Nya dahulu sebelum mencintai hambaNya..
#dan lepas tu,cintakan lelaki yang halal untuk kita je...sang suami ;)

ok babai..#semoga kita semua berada di bawah lindungan dan cahaya-NYA..amiin ;)

Saturday, December 3, 2011

my new smartphone yg nama macam buah yang aku sgt tak gemar!

assalamualaikum..

tadaa..saya update lagi! oh well because i dont have much things to do like always..phewittt bunyik macam mak datin yang suka berpersatuan je kan..busy sangat..haha..oh yang saya busy sangat hari hari tuh bukan buat apa pun...just hibernate jer..tidurrrrr makan tak minum tak..tidurr je..oh pleaseee when my lecturer once said..u shudnt sleep when it comes to face ur stress..sebab ia akan buat kita makin stress bila bangun tidur..well it does not work for me..please say that i am the most cooolllllll creature in la la land! coz i manage to heal my stress dengan tidur..ohsem kan! hahahha (-.-'' yeahh tell me pathetic)

ahaha finish with those craps ladies n gentlemen..saya nak cakap yg saya dah ada new phone!  ^____^
actually baru je bulan mei yg lepas saya ada new handphone after my dearest nokia n81..as my birthday present,,dad bagi peluang utk pilih handphone baru..oh yepp i chose sony ericsson xperia x8 android colour putih..touch screen yg membawa maksud giler-susah-nak-mesej ! and till yesterday, i got new handphone! hahaaha..thats it,BLACKBERRY BOLD2 colour WHITE..ok fine why u didnt take 9900?? please i am really a dummy when it comes to technology so i decided only bold 2 for now...i save my money to buy a huge MAN later! ahaa,kidding okay...nak save duit laaa,nak beli butik pastu jual baju baby and ibu mengandung.hahaha

seriously waktu mula2 nak guna my so-called katak aka my xperia..sangat2 ambik masa..coz dah terbiasa guna slide n tekan keypad..n things rolling,,again i have to cope with BB now...takes time,people...as saya pun tak gemar guna banyak number actually...so,mungkin dah tiba masanya saya ubah cara hidup saya yang stick to only him and be a social butterfly again....hahahahahahaha...lame~ -,-''

 




ok till then gudbye
*masih dalam proses healing my heart
*Allah bless all of you :)

the right time to let u go

assalamualaikum

mungkin lepas ni akan jarang update (err memang sentiasa tak update pun)


untuk kesekiann kalinya,,saya mengalami penyakit hati..oh bukan lah penyakit hati macam hepatitis segala tu..i mean tentang perasaan..antara uda dan dara..antara laila dan majnun..antara erra dan yusry..ooopsss dah cerai..hehe..ok fine saja buat gelak supaya hati tenang..

before..saya jatuh hati dgn seorang insan...yang baik hati..baik sifat..tertib tingkahlaku..hormat orang tua..alhamdulillah terjaga akhlaknya..mula kenal semasa belajar jauh dari rumah..sekali lagi,alhamdulillah diketemukan dengan insan sebegini yang membuka jalan ukhwah kepada saudara lain..seterusnya memberi peluang saya mendapat kakak baru yang sangat baik..

ya saya kerap berhubung dengan insan tersebut..yang pada mulanya,,saya berat hati untuk rapat dan buka laluan hati saya untuknya..namun hati perempuan sangat lembut macam marshmallow,,dalam diam saya akui jatuh hati..sehingga saya mendambakan dia menjadi bakal imam dalam hidup kelak..namun panas tidak sampai ke petang...usia perkenalan kami yang baru 7 bulan kini semakin pudar..persahabatan yang terbina seakan rapuh..akhirnya dia bertindak untuk mendiamkan diri tanpa saya ketahui apa puncanya..(sounds agak skema la aku -.-'') tunggu saban hari,,kini hampir tiga minggu dia berdiam..ya Allah,hanya engkau yang tahu perasaanku..

mungkin dia sibuk? mungkin dia study? mungkin dia habis airtime? mungkin dia tidak sihat? ok fine,,saya try pupukkan fikiran postif dalam minda walaupun hati agak bimbang,..ada girl lain ka..suda malas layan saya ka..i tried many times to get rid of those feelingsssss..namun..tetap tiada bunyi dari pihak lawan..seakan diri ini macam tak wujud pulak..tiba2 terbuang..yuppp,i admit!! i cried so many nites..kadang2 menangis dalam hati..taknak serabutkan otak..kadang2 terfikir,,mungkin diri ini tdak layak berdamping dengan nya..saya ambil low standard degree but him,,engineering..just imagine,,macam enggang dan pipit....

akhirnya..setelah hati puas didera..mata kerapkali menangis..saban hari menunggu..saya ambil jalan terakhir..bunuh diri?? oh alhamdulillah Allah sayangkan saya,,saya bukan jenis yang terus berputus asa sampai nak mati segala..haha..mungkin ini cara terbaik..melepaskan bayangan dirinya dari hati..mungkin amat sukar..tapi demi kebahagiaan dia yang sudah membuang saya,,saya pasrah...(lisa surihani dlm ombak rindu ckp redha dan pasrah adalah perkara berbeza) ..saya ambil keputusan undur diri dan tidak muncul lagi..supaya tidak menganggu dia lagi..

wahai insan..maafkan saya..saya juga punya hati dan perasaan..tolong jangan buat saya macam ni..jangan gantung..jangan senyap..jangan dera...dan mungkin ini the right time for me to leave..letting you go..semoga bahagia wahai sahabat...semoga berjaya di dunia dan di akhirat kelak... AA salam akhir



  

hanya impian..yang bukan milikku :')




Tuesday, October 18, 2011

entri tiada tajuk

assalamualaikum..
terasa lama sangat dah tak update blog..sejak masuk universiti or to be exact,unimas, memang takde peluang langsung nak lawat blog.huhu..so far,unimas treats me well..apartment cantek,air takde masalah,bilik ok..kedudukan kolej pun strategik..dekat dgn fakulti,bangunan hep,library or we called it CAIS here..n one thing,cempaka (my college's name) is dekat dgn tasik cinta dan stadium cantik-giler-ada-skrin-hd ;p

being here is fun..but sunyi...bukan takde kawan..kawan ramai..junior satu sekolah dulu pun ramai..ye la,diorang buat asasi kat sini,mestilah pursue kat sini..yeapp,sangat sunyi..thats why saya kerap kali balik rumah bila weekend menjelma..bukan homesick tapi macam ada perasaan tak best kalau duduk kat kolej time weekend.

seriously..im typing this entry with tears rolling down my cheeks..i need my old friends..tak bermakna saya tak bleh terima pembaharuan dalam hidup dgn membuat kawan baru..but still, i need my bff! i need my old places in labuan back then...walaupun dulu benci sgt nak balik labuan sbb homesick tp sekarang sgt rindu :(

unimas is giving me a new term in life...i have to start all over...as im taking sciences before..n now,dlm bidang sastera pulak...go anim! you can do it...*still,i need all of my friendsss....lecturersss...babiessss...

Wednesday, August 24, 2011

Nenek ku sakit

Assalamualaikum..24 ramadhan la hari ni ^^ tak lama lagi eid suda kan ~

Haishhh penatnya...kelmarin balik jam 1 pagi sebab main dgn kawan2 yg tersayang..cewahh..sila terharu nak oii..disebabkan kepenatan yg amat dan line internet amat menyeksa jiwa, 3 entries telah tertangguh..huhu..nanti la kite update..hari ni bangun lewat,huhu...tak sengaja ba..bangun2 je ayah cakap ambil turn jaga nenek d Timberland Medical Centre..oh ya,kalau family sakit,ni la medical cntre yg akan kami pergi..saya rasa dua kali dah kot ditahan d timberland..haha...tentulah sakit kan..

Oh ya semalam nenek saya sebelah ayah kena bedah...ada masalah dgn rahim aka sarung peranakan..apa tu...kesiann..huhu...dia tinggal kat kapit..datuk sebelah ayah pun sakit..lumpuh..nenek la yg jaga..jadi dah tengah hari,saya dan kakak pun berkemas dan singgah ke sekolah dulu ambil adik pastu terus ke timberland..saya sempat bawak lappy dan broadband..haha...nak jaga myshops kunun..tapi jatuh bankrap dah.uwaaa.

sampai je kat sana,ayah pun balik dan kitorang tukar shift.ahaha...nenek rehat2 je..tapi masih sakit.ye la effect bius dah hilang kan...nenek cakap lagi sakittt dari sakit beranak :( kesian nenek..kitorang pun duduk diam je la..nasib ditempatkan kat bilik satu org.senang ckit nak buat hal..haha..ada toilet,ada tv..takyah share dgn org ^^ pastu tgk nenek macam kesakitan je..panggil la nurse dan nenek pun d inject...lepas nenek tidur,saya dan kakak pun balik..semoga nenek cepat sembuh.kesian tengok nenek sakit ;(


yg ni mlm td..uncle n adik abg

sempatttt -,-''

nenek tidur..sakit habis suda kesan bius :(

doakan nenek saya ya ^^




*doakan nenek saya ye..terima kasih ^^
*dapat tgk kerja nurse..ehehe
*nak raya dah kan ^^


Monday, August 22, 2011

jom main 10 days ^^

day one : 10 things about you

day two : 10 things you love

day three : 10 things you hate

day four : 10 things you wanna say to

day five : 10 wishes

day six : 10 items you cannot live without

day seven : 10 important peoples

day eight : 10 of your favourite songs

day nine : 10 ways to win your heart

day ten : 10 final words

*hahaha..30 days challenge blum habis pon sibuk nak buat 10 days..ahaha
*moga2 berhasil
*babai nak raya dah ^^

Sunday, August 21, 2011

Talking to the moon

Asslamualaikum..


as if us...we..manage to talk to the moon..forsure takde org lonely or sedih or whatsoever....konon la...siapa cakap bila talk to the moon leh wat hilang sunyi..makin jadi haru adalah..yepp moon or bulan we say..sgt cantik..sgt indah..subhanAllah..lebih2 agi kalau tgh full moon...


bila jalan2 kat butik buttons up siang tadi tdengar lagu tu.Talking To The Moon by Bruno Mars..yuppp!! BM is somehow very talented! cudnt agreed more dear ;) yeaa people always bcakap ttg ketidakhenseman but kemanisan wajah beliau..but if we tgk at the other way,he is is is is super duper talented..just name it..marry you,count on me,grenade..etc etc suma suma lagu beliau sgt sgt best! uve to agree with me dear..ahahahaa..paksaan itu harussss ;p 


muzik dia sgt best.lirik dia bmakna bait by bait..chewaahhh..buat c kekasih merindui pasangannya..nanana ;p but as for me,without ehem ehem ,when dgr dis song buat my heart flattered! uwaaaaa...siyesly i fall in luv with u dear Bruno Mars!! sila-tempeleng-laju-laju..alaa kalau perempuan lain pun sama gak ah...dont blame me people ;) i have you ba,i dont need BM...tampar-cepat-i-bagi-peluang-ha-ha





best kan people ^^

*buat sedih je..huhu
*babai..nak raya dah

shopping is a big no no for me!

Assalamualaikum..20 ramadhan dah hari nih..fuhh penat sgt kot hari nih..siang p jalan2 kat the spring nak carik outfits n whatsoever for becoming eid..yeah as usual shopping is not my cup of tea..i prefer staying at home n goyang2 kaki like alll the times.. ^^ but yeah sure my mum paksa me..by hook or by crook i must go n find myself sumthing for dis eid..arghh whatever..with black tudung syria yg sy guna hari2 bila dah mls nk put on shawl,n wearing old dress..yeah very old dear..but got no choice,memang ah kan..kalau kita tak put our heart into something,kite nk start pun mls..same with me ^^ very lazy to go out!

sepatutnya dah keluar rumah jam 12 tp kereta satu rosak,tpksa tggu kereta mum..tu pun dia nk pegi amik sis kat U...yeahh postpone..weee ^^ at last,we all kluar jam 2 lebih kot...forsure la susah giler nak carik parking kat spring..biasala,saturday suma org nk shopping..lebih2 agi nak raya dah..at last dapat gak n terus menapak ke padini..yeah both my sis really love this place..idk why! tapi semak gler kot...ramai org! bleh2 jumpe kenalan satu matrik..forsure la tak tegur kan...shes somekind yg lil bit sombong..duh..happening sgt sbb ada sale kn..but i think its like every time we go to pdi,always SALE! hahahhaha..

i try mcm2 outfits tapi tetap gak tak berkenan tapi my sis bleh2 dia rembat 3 helai baju n jeans..my kakak oso.. -,-'' well,baju at here doesnt suit my taste..grrrr...hahahaha..pastu g nicchi..sure ah takde baju best! singgah jap g watson..ok fine watson pun ramai giler manusia..ada org bagi benda free ke?? takde ponn -,-'' pas kluar dr watson tgk ada satu barisan panjang babe! rupanya diorang tgh beratur nak dapat pass free utk konsert WILLBUR PAN...ok fine i tak kenal..hahaa..balik2 trus google...lerrr,artis taiwan tuh...i fikir kpop ke...hahahah

pastu singgah MNG...siyes takde benda best...grrrr...singgah g NOSE...ok fine! takde shoes or sandals or flats or stilletto or heels yg memikat hati....grrr double grrrr!! last2 singgah p FOS...ok ambik satu je baju tu pun 2 3 hati ni berbelah bagi nak...last2 amik je la takut nanti mum ask mana baju...haha.tu pun my cindy for 55myr ..giler bagus beli bhn bacaan ;p....but the important thing is,sy sempat menyelit pergi MPH! hahahahah...forsure ah nak beli new book kan..hahhaha...fine,kite jumpe novel hlovate yg sambung TUNAS tu...aA + bB...Yeayyy! dpt dah...balik2 terus mum ckp,okayy nanti raya baju ni koyak2 pastu tampal kat badan buat baju -,-''

well,shopping is  a big NO NO for moi!! saya tak suke shopping sebab time tuh la baru kite sedar 'eh eh dah gemuk sgt la aku ni sampai saiz ni tak muat dah' ok sgt sgt dem kan..ahahahaha..pastu suma baju macam tak sesuai..grrrr...sgt tak best...huhu....

*balik2 hujan lebat..ada accidents :(
*sabtu takde plastik! sgt stress...T___T
*ok babai..nak raya dah ;)



Saturday, August 20, 2011

trustworthy.....

assalamualaikum..
*entry emosi ..taknak baca suda... ;)

kepercayaan...
sangat penting dlm sesuatu hubungan..tak kisah ah persahabtan ke,percintaan ke,anak beranak ke,anak murid cikgu ke...whatever it is,wherever they stand...kne ada percaya..tipu ah kalau cakap..eh kite kenal yesterday,hari ni saya dah leh percaya kat dia...tipuu kot..nak bina percaya kat pasangan kita tu amat la payah..benda ni takbleh time tu jugak muncul! it takes time,people! dan bila dah ada bnda alah name trust ni,baru la satu2 hubungan tu btahanlama...

tapii...bila kita dah trust org tu sgt2...kita pulak dimainkan dr jauh.,..fine! saya memang dlm kategori susah nak trust kat org.,.susah sgt...yepp,it takes like thousands for me to believe in sumone...but unfortunately,org tu telah crashedddd kan kte punye trust...demyu la people!

jadi jadi jadi..manfaatkan kepercayaan yg org dah bagi kat kite...jgn dah terhantuk baru terngadah..its KARMA people...! bila kita buat jahat kat org,benda tu akan balik kat kita,...hidup ni kan ibarat roda..hari ni kita kat atas,esok lusa maybe kat bawah...ur journey is not all about being upside,,,,but u hv to be downside in order to hv a good life...

just a piece of mind...takde kaitan kot dgn mana2 pihak..just kita sebagai manusia kne selalu beringat...its all about KARMA! have fun, ^^

babai..nak raya dah


Monday, August 15, 2011

surat saya tgh mlm :(

assalamualaikum...
huarghh...
ya sy mengantuk tapi tetap gak saya gagahkan diri nak tulis surat utk dia..tipu la,sy tak ngantuk pun..mungkin sebab sedih sangat kot jadi susah nak ngantuk..nak menangis?tlg la..saya rasa bilik ni mcm penat dah tgk saya nangis..sudah la muka saya buruk time menangis..mulut muncung mcm itik,mata sembam macam org mati laki,suara pulak sengau macam itik..ok fine! itik lagi..maaf la itik...lau buruk semua bagi kat kau kan sobsob..tak sengaja nak buat macam mana ye dak

lately ni kte macam eh bukan macam..tapi kerap kali kot gaduh.bukan tiap hari tapi hampir setiap minit..mungkin salah dari pihak saya kot..nak kata dia yg buat hal dulu,tidak! saya kot yg mula..cakap sikit,nak merajuk,cakap tu,nak marah,cakap ni nak tacing..sepak kang...gila kot perangai saya sobsob..yupp,saya memang sensitif tahap dinosour...ntah dari dulu lagi..mungkin dia salah jumpa perempuan kot nak dbuat kwn..tuptup jumpa saya..kan dah merana dah hidup dia dpt kwn mcm sy T__T..

hari tuh gaduh sampai dua hari nangis..kalau dikumpul airmata,mungkin dah bleh jadi hujan kat labuan sana kot..salah saya..fine suma salah saya..dia busy,sy merajukk...apa bleh buat..hati wanita,nak didampingi selalu..jgn slhkn saya seratus peratus..mlm nih gaduh lagi..fine,dia marah macam singa..kali kedua kot eh kali ketiga la dia marah..tapi kali ni sangat teruk..kalau dulu,dia marah,ada lagi dia pujuk balik..tapi kali nih,oh tidak..jangan harap la ...terus sepi seribu bahasaa..ye la..siapa tahan dengan sikap saya...sensitif kuasa 17 kot..suka sangat nk merajuk..lambat sikit reply,merajuk..gilaaa...siapa tahannn..batu kalau dititik air,lama lama pun hancur gak..ni kan lagi manusia..

ya..saya akui saya banyak kelemahan..sangattt banyak!!! saya childish..suma benda kalau saya nak,saya mesti dapatkan..pastu saya kuat marah dan merajuk..walaupun sy senang dipujuk,lama2 org akan bosan jugak..pastu saya kerap jatuh sakit..saya ada macam2 segala jenis penyakit...jadi setiap kali sakit saya dtg menyerang,emosi sy akan terganggu..jadi tanpa sengaja,sy akan biaskan kpada org sekeliling :( maaf..bukan saya pinta dirundung banyak penyakit..lagi satu,kalau saya depressed,saya cenderung untuk mencederakan diri sendiri..oh jgn bimbang,,saya tdak seteruk dulu.. XD ..


nak type surat ni pun saya tengah tahan kesakitan d perut..dem..mcm bongok je kan bunyik.tapi itulah saya...sentiasa sakit..jadi sebab tu la saya nmpak manja dgn semua org..mana tau hidup sy tak lama kn ;) jadi depan org saya suka senyum..tapi kesian,sy selalu marah2 dia...dia tak bersalah..serius dia langsung tak bersalah! cuma saya je yg bermasalah dlm persahabatan ini sobsob...malam ni dia langsung tak pujuk balik..ye la,bukan salah dia buat apa dia nak pujuk kn..mungkin dia dah penat kot beralah dengan saya..mungkin dia dah penat kot dimarah saya..mungkin dia dah penat kot melayan rajuk saya yg tak sudah2..mungkin dia dah penat kot nak baca msg saya 24 jam..mungkin dia dah fed up kot d marah tanpa sebab..fine,saya tak salahkan dia kerana penat terhadap saya..sebab ini semua salah SAYA!..

susah kan nak cari lelaki yg amat baik mcm dia..tapi saya sia siakan kehadiran dia..T__T ..ya dia amat baik..dia amat penyabar..malangnya dia rugi krana berjumpa dgn saya yg banyak sakiti dia...maafkan saya :(

**Ustaz, kenape ye hati perempuan ni kadang² tiba² je rasa sedih tanpa sebab. Ada orang
kata syaitan yang ganggu!. Ada petua tak untuk elakkan hati kita ni
sedih? kadang² bila bangun pagi rasa sedih, kadang² rasa macam rindu
...
tapi tak tau rindu pada siapa!.

Answer from Ustaz Azhar Idrus ; PERKARA BIASA. HATI PEREMPUAN MEMANG
HALUS, HANYA LELAKI SEJATI YANG MAMPU MENJADI PENAWAR!. :)





p/s : entry ni takde kaitan dengan yg hidup dan mati..jika ada persamaan,mungkin ia hanya satu kebetulan  :')

Thursday, August 11, 2011

talking nonsense is a gud way to release ur tension..yepp i did it many time

Assalamualaikum

terlampau lama tak update blog..sekian lama d abaikan..namun seperti biasa,bila ada masalah yg taktau jln penyelesaian,baru la nak mengadu kat blog..yepp,sy jahat..time ada masalah baru nk cari ko kan,pakcik blog..dem it..blame it on me..like always,other people takkan dpt bantu,yeah blame me! coz i never know how to share my own problems with otherssss...so mr blog,i have to burden you ..no any other option :(

when u have to leave something that is so important to you~

yea,it happens to me..i have to leave something that is very important to me..without thinking any longer,i choose a decision that..tanpa sy sedar,ia melukakan my own feelings...apa bleh buat,i have to stop myself ...now...

perkara ni macam kita ada sumting yg kita sgt syg..let say patung kaca barbie yg berpusing pusing dlm music box...tapi bnda tu dah pecah...kalau kita simpan any longer,bnda tu akan sakiti kita suatu hari nanti tanpa kita sedari..jadi kalau dah tau benda tu bawak bahaya,kita harus buang awal2..ye la,mencegah adalah lebih baik dari merawati...namun lumrah nya seorang perempuan,benda yang amat cantik walaupun sumbing,tetap disimpan..sayang sangat nak buang..errrr mcm lari dari benda yg saya nk cakap je ni..whatever laa...

hairan la...mcm mana org lain senang senang je nak luah masalah kat org lain...bila saya fikir,kalau sy luah masalah kat org lain,org tu pulak yg rasa terbeban dgn kte..suda la tak dpt jln penyelesaian,org lain pulak yg tau masalah kte...lebih kurang mcm pelajar yg bermasalah pegi jumpe cikgu kaunseling..konon konon nye,cikgu tu tak bagitau cikgu lain la..tapi tak pasal2,satu bilik guru tau..hey apa cerita ni...cakap rahsia awak,rahsia sy jugak,janji bagai nak rak tak cakap kat org...huh..thats why la i go to counselling room whenever i only want to sleep n playing nonsense thing..but i never think to share my problemssss with her/him....

finish with the crapss....gottogo~
psttt khairul fahmi dah putus tunang
psttttt ally iskandar pun....
kesimpulan nya,jgn bertunang..hahahah,,,tipu saja!

Sunday, July 17, 2011

Sememangnya saya ditakdirkan untuk bersekolah berdekatan dgn rumah sahaja

Assalamualaikum..
Result nak further degree dah kluar 15hb hari tuh..serius aku tak neves langsung..takde perasaan kot..org len buat countdown,aku buat taktau..uwaaa..tapi time check tuh bergegar jugak la..ye la,manatau negative,mana nak sambung..umur dah 20..ceh,bila lagi nak kerja,bila lagi nak kahwin.haha..slhkan majalah dan mall yg suka buat bridal fair smpaikan aku sibuk nk kahwin jugak ;p ..tettt,asyik2 iklan..jadi jam 10 aku dah tercongok depan lappy,nk tgk..tp jam 12,aku taknak check dulu,ye la,jadi mcm result pspm hari tuh,huh! berjanggut aku dpn lappy..tapi kurius jugak aku nak tau,aku dapat U mana..sekali aku check,HAHA aku dapat UNIMAS...alhamdulillah..dapat jurusan yg aku nak lagi tu,jurusan PEMBANGUNAN SUMBER MANUSIA..





Tapi dlm hati ada la sedih sikit..sikit la..haha..aku target dpt U kat peninsular,tapi tu la,ayah mak nak sangatttt aku dapat unimas,sekali termakbul jugak..mak ckp,harap2 la kak ngah dpt unimas je,takder la dia nak nangis je 24 jam..cheyyy,mak,anim dah besar la,kuat lagi,minum ribena utk sarapan,lunch,dinner,supper..hahaha...tapi ok jugak la dapat U yang dekat dgn rumah,tak sampai satu jam pun perjalanan..ye la,belanja tak tinggi,takyah sibuk fikir duit tambang,duit sewa rumah..adik bnyak lagi nak further study,jadi aku bersyukur la dpt U yg dlm sarawak je..

Tapi masalahnya,dari aku tadika samapi nak masuk U,aku sekolah dekat je dgn umah..start dari tadika..aku dulu tinggal kat sebuyau masa umur  5 tahun.ayah transfer kat sana jadik peg tadbir..hey! mungkin aku akan mewarisi kerja ayah aku nanti..hahahaa..ok ok,aku tadika kat tadika kemas sebuyau..dekat je dgn umah,jalan kaki la kan..naik darjah satu,aku sekolah kat sekolah kebangsaan tuanku bagus..yupp,aku tau nama sekolah tu pelik,aku pun rasa pelik.bagus sgt ke..hahahhaha..memang baguss pun..ok sekolah tu pun dekat je kat umah..jalan kaki lagi..heishhh.ok aku tinggal kat kampung..time tu sebuyau adalah pekan kecil...kecil sampai kalau aku tgk nama sebuyau kat tv time puasa yg umum nak berbuka tu,aku rasa mcm nk lompat je sebab ada jugak org tau kewujudan sebuyau..haishh,bongok nya aku..haha...jadi kira aku ni agak kekampungan la time kecik..alaa sampai sekarang pun aku kekampungan..dan aku takmalu asal kampung malah aku bngga! hee

Masuk sekolah menengah,aku dah tak kat sebuyau lagi dah..aku masuk sekolah menengah sains kuching,asrama penuh..jadi kne tggl kat asrama la kan..tapiii,kami ada rumah kat kuching,tak sampai setengah jam pun dari sekolah..tengok!! aku dah cakap,aku sekolah dekat dgn umah je.....tapi aku tetap ratu homesick,ayah aku bagi gelaran..uwaaaa...lima tahun kat sana,aku memang akan balik tiap kali minggu balik bermalam..sadis kan..masuk peringkat pra-U,aku dpt kolej matrikulasi labuan,,ok kali ni kluar dari sarawak..konon nak berdikari la tinggal sorang2 kat perantauan..sekali,aku ada makcik pulak yg tin ggal kat labuan...hahahhahaha..jadi tiap kali hujung minggu yg tak busy,aku akan balik ke umah dia..haha..mana2 je aku nak sambung study,mesti dekat dgn umah..oh ya,umah makcik aku kat arang batu..dekat je dgn kolej.

Aku fikir masuk U ni akan berdikari,,sekali aku dapat Unimas..haha..dekat lagi dengan umahh!! haiyyy,bila la aku nak maju kan..hahaha..ada hikmah di sebalik semua ni..kan aku homesick..hahaha..tapi nanti macam mana nak kahwin?? entah2 dgn jiran umah sebelah je..hahhahaa..ok babai !! ^^

Monday, July 11, 2011

Day 3: Your first love

Assalamualaikum..oh day 3 rupanya suda..cepat masa berlalu..ahh task 3 amat stress..
iaitu berkenaan first love,,actually sy tak fhm apa first love nih..kita suka sama suka atau kita saja suka pun suda dkira first love..?? arghh,whatever..tiapa,saya cerita juga bagi selesaikan day 3 nih.. ^^

first love saya ketika sekolah rendah..cheyy,gatal kan..sekolah rendah pun dah tau dah apa tu love love..haha..tapi biasa la,puppy love..sampai sekarang saya belum lagi jumpa love betul2 .huhu.sedih.haha.takpa,jodoh pertemuan ketentuan Illahi..oh tgk saya buat iklan lagi =.='' ok teruskan..cerita dia begini..time tu saya darjah 5 kot..dia ni muda setahun..darjah 4 la..time kecil2,saya amat hebat,chewahh.tipu je..hebat kunun..saya selalu ikut pertandingan story telling,pantun,syair,sajak,nasyid,bahas,tarian apa ntah..pokoknya,semua aktiviti mesti wajib harus ada saya..tapi satu,cikgu takpernah bagi saya pertandingan bercerita,ntah knapa.balik2 story telling.. =.='' haha,iklan lagi!!!

begini ba,sy jumpa dia time sama2 trip pegi pertandingan .saya wakil bi,dia wakil bm..ok kita namakan dia mr R..sebab nama dia mula R..mula2 kami kawan jak,sebab kawan kpd dia suka sy,jd dia diam jak.ahh sudaa,balik2 muda setahun.knapa nih~ disebabkan selalu berlatih sama2,jd kami rapat la..dia chinese look,agak cerah jugak la dia ni,pakai songkok g sekolah,sweet sgt..ok,ramai junior sengal dgn sy gara2 dia rapat dgn saya..suatu hari,dia tanya,saya kapel ka dgn kwn dia tu,saya cakap,takda la..cheyy,ayat mau artis jakk..demm..so,mulai hari tu,dia start main surat,..oh so sweet kan love time kecik,guna surat bagaii..kertas mesti wangii dan cantik,kiut segalaa..hahaa..jadi dia pun propose,oh macam bunyik dah dewasa sgt kan nk propose sedangkan baru je masuk tahap 2..hahaha..bangang! sya pun terima ja..^^

dia dok kpg sawmill,saya dok kpg baru..jauhhhhhh..tapi gara2 nk tgk saya,dia sanggup kayuh basikal semata2 nak jumpa saya..hahahahaha..sweeettttt..kami slalu g study sama2 kat library belakang rumah saya...tapi malangnya,ada org sibuk jaga tepi kain org...soksek kat kpg...org tua yg pelik..ya,kami beradik selalu jadi perhatian org kpg gara2 ayah saya org yg dkira paling berkuasa d sebuyau pada masa tuh,jadi kami ni suma nk kne perfect kat mata org kpg.demmyuu..tapi ada i kisahh,tak dpt jumpa d library tapi surat mesti ada..time raya dia bagi kad raya,cantik sgt..mr R,saya masi simpan tau..wekk..pastu,kami terpaksa jarak sdikit sebab saya jd ketua pelajar...sob sob T_____T..pastu sy sibuk UPKK dan UPSR.habis jer last day upsr,sy kne lari bawak balik umah nenek,huhu..bye love~ hahaa,sedih wuuu...slip upsr pun saya tak amik,datuk sy yg guru besar kat sekolah tu yg tlg amik kn..jadi saya tak jumpa dah diaa....tettttt

putus di situ saja..kanak2 mana ada hp nak kontek balik..zaman masih blum moden la ..tapi satu hari,sy d b. school,nak pergi perhimpunan pagi,tiba2 saya terjumpa dia!! oh rupanya dia tunaikan janji dia nak ikut saya..ok kami satu sekolah lagi..tapiiii kannn,sy dah tak main dah love2 bagai...malass..jadi sy cuma anggap dia kawan biasa je aka junior..kesian diaa..selang beberapa tahun,dengar2 dia bercinta dgn my own kakak angkat! oh takda yg tau mr R ni ex saya..kakak angkat saya tuh tua setahun dari saya,jadi c R bercinta dgn org yg tua 2 tahun...love kan,unpredictable...^^ sampai sekarang saya single...hee..dan dia saya taktau kat mana sekarang...nama pun puppy love..mana la saya nak serius..kan kan kan..saya lebih cintakan buku sample karangan dan basikal saya daripada bergaduh bertarik rambut gara2 seorang lelaki time sikolah rendah..oh sweet sgt zaman sekolah kecik2...^^

*cinta takpayah dicari..dia akan dtg sendiri..tak percaya?? i met him in an awkward situation without knowing he will be my source of happiness and sadness ^^

Saturday, July 9, 2011

Day 2 :Meaning behind your blog name

Assalamualaikum..
yeay! *tepuk tgn smpai lompat itik*
Hari kedua suda...eh apa cabaran hari kedua ya..ehh mcm bukan cabaran je..considered task la ya..ok task for second day is the meaning behind your blog..ok its mine.chey..
ok seriuss..title blog saya adalah..seperti di atas.."I AM ANIM FARAHIN" ..dan pada masa yang sama bermaksud saya adalah anim farahin... 


saya memilih untuk menamakan blog saya dgn nama "i am anim farahin" kerana :-

  • anim farahin adalah nama saya ..anim is nama panggilan and farahin is my ic name
  • i am.....saya adalah anim farahin...bererti saya bebas untuk menyuarakan pendapat saya. di samping itu, blog ini mostly berkisarkan kehidupan seharian saya dan apa yg terjadi di sekeliling saya..
  • in sum, this blog adalah kepunyaan saya dan saya bebas mengekspresikan segala kandungan dalam blog ini mengikut kehendak saya,pendek kata,u have no right to condemn me based on my writing.lol
ok siap suda! give me four dear!! ^__^


Friday, July 8, 2011

Day 1: Introduce, recent picture of yourself, 15 interesting facts

Assalamualaikum.
Bermula lah hari pertama cabaran ini <sigh>
Haha..perjuangan harus dimulakan sekarang..lol

ok i kne buat..eh buat ke..ohh whateverrrr..i kne introduce myself,then letak my recent picture and 15 interesting facts,,well,when it comes to me,i know,there will be no,absolutely NO NO interesting facts ..but,PELIK facts kompem ada..ok finish with dem little oww did i say little??actually BIG and biggg 'ngerepak' things.. ;p

ok jom,my name is Nurfarahin binti Mohd Irwan Manggoi..yah,i know,it sounds classic aite..huh..but i like,bcoz it got alphabet F inside my name.hee..but my family called me anim instead of farahin or farah or whatsoeverr...saya Islam and proud to be Muslim...lahir di hospital sarikei,on 9th may 1991..second daughter in family and now live in kuching with family....

my recent pic that is not so recent

*saya amik pic ni beberapa days oww weeks maybe..sorry
**amik kat depan rumah before nak g tgk wayang..
***yeah i love my bawal tudung bcoz it is very senang nak atur n tdak bnyak ragam..bkn mcm shawl =.=

15 interesting facts

  1. nama saya nurfarahin tapi orang panggil ANIM..tiada kaitan dgn nama sebenar kan..hee
  2. saya lahir di Sarikei,kampung di Bintangor,tinggal di Bau,Sebuyau dan Kuching..pendek kata,saya nomad.lol
  3. saya tdak suka binatang berkaki banyak contohnya lipas dan ulat yg banyak kaki..berbulu pun saya geli =.=
  4. akan bersin whenever its too cold or too warm..=.=''
  5. lebih selesa berdiam diri ketika orang ramai bercakap itu ini
  6. mudah menangis walaupun  hanya seekor cicak yg mati..demyu
  7. boleh tidur selama satu hari direct kalau suasana amat pleasant
  8. suka kumpul teddy bear dan mcm2 stuffed dolls yg dlm bentuk haiwan..
  9. not really a choc and cake lover
  10. i hate and do not eat samboi...euwwww
  11. my shoe size is 5..same with my younger sister yg umur dia sekarang 14 while me,20..ok im retarded!
  12. saya ulat buku ! ok fine,saya nerd yg guna cermin mata tebal itu..
  13. tidak suka tengok cerita yg sama berulangkali..sekali pun cukup dah..sama juga dgn novel..
  14. cepat jatuh cinta dgn guy yg chinese look and mata sepet! sot
  15. i am so-called cinderella at home by my younger brother...IDK why!!
okay tamat! hee..habis dah day 1...^^
wassalam

harap harap la 30 days challenge ni boleh disiplinkan saya :)



Assalamualaikum..hehe..akhirnya saya pun turut serta dalam 30 days challenge ni..actually dari tahun lepas g nk buat..yg 10 days la,15 days la,100 days la..tapi ye la,kite ni 'rajin' sangat...satu pun tak terbuat..berkepuk je dok dlm draft..sokay,oleh itu saya akn cuba mendisiplinkan diri utk selalu update blog dgn amik cabaran nih..=)..cabaran ni saya jumpa kat anak dara ni punya blog..ok jom ikut dan buat..


Day 0: The 30 Day Challenge Explanation and Description

Day 1: Introduce, recent picture of yourself, 15 interesting facts

Day 2: Meaning behind your blog name

Day 3: Your first love

Day 4: Your parents

Day 5: A song to match your mood

Day 6: A picture of something that makes you happy

Day 7: Favorite movies

Day 8: A place you've traveled to

Day 9: A favorite picture of your best friend

Day 10: Something you're afraid of

Day 11: Favorite tv shows

Day 12: Something you don't leave the house without

Day 13: Goals

Day 14: A picture of you last year - how have you changed?

Day 15: Favorite book

Day 16: Dream house

Day 17: Something you're looking forward to

Day 18: Favorite Place to Eat

Day 19: Something you miss

Day 20: Nicknames

Day 21: Favorite Picture of yourself ALL TIME Why?

Day 22: What's in your purse?

Day 23: Favorite Movie

Day 24: Something you've learned

Day 25: Put your iPod on shuffle, first 10 songs

Day 26: Your Dream Wedding

Day 27: Original Photo of the city you live in

Day 28: Something that stresses you out

Day 29: 3 Wishes

Day 30: a picture of yourself this day and 5 good things that happened since you started the challenge

*nampaknya tidak senang bukan..huhu..takpa la..go anim !
**till then,papai !

Wednesday, July 6, 2011

toddlers and babies..yeah! they are super 'menyenangkan jiwa' !

Assalamualaikum...
maaf blog saya telah abaikan anda sejak dua menjak ini..sila salahkan kemalasan saya untuk menaip =.="

tapi hari ni sy semangat pulak nk update..sebab kesian pulak tgk list entries amat ciput belaka..ok ok...finish talking bout my lazyness n whatsoever...am human aite..oweys malas =.='' ..

--> yepp,sepanjang cuti,sy dok umah je..sy bukan kera sumbang ok..sy lebih suka dok umah berbanding merewang d jalanan..kalau bjalan d bndar bagi duit,takpe jugak..ni perabih duit adala..sungguh menyakitkan jiwa..lai lai,duit duit,cepat turun dari langit!! kalau duit jatuh berterbangan mcm dlm klip video kru ganas tu ok jugak..nih debu dan habuk je yg melekat d baju..habis lenyap harum downy perfume kat baju..ok,sy 'melelat' lagi...ampun ibuk...

jadi bila cuti,dok umah jer,hidup mesti la boring kn..but,tdak bagi sy..sy ada angel kecik yg tiap hujung minggu dtg umah..hooray!! hee...tapi mesti la saudara je..kakak i blum kahwin..wuuuuu...sedih..nk jugak ada anak saudara kan...takper,i kahwin dulu baru u tau kak! jadi,stiap hari sabtu atau ahad,family pak usu dtg,bawak anak2 dia main kat umah..sy yg memang pencinta kanak2 semestinya hepyy... ;))

pak usu ada 2 org anak...dua2 girl..yg satu tu 2 tahun atau 3 thun umur dia..ok sy lupa...hee..c adik pulak blum lagi setahun..baru 6 bulan kot..ehh ehh...ya Allah ,sy lupa..biarkan la..c kakak nama dia NAQSHATRA SHAZMEEN...c adik pulak nama dia NAQSHEERA SHAZEEYA..yapp nama diorang ada NAQ sebab nama pak usu NAQSYEBANDI...pak usu ada kmbar tau! nama kmbar dia NAQSYUWANDI...pernah tau c kakak keliru mana ayah dia..apadaaa,ayah sendiri pun tak knal.. =.=

disebabkan nama berbelit nk panggil,jadi nenek dia sebelah ibu yg keturunan jepun tu bagi la c kakak nama,OSHIN...mcm nama crita jepun dulu2 kn..jd kmi pnggil oshin saja la..klo c oshin dtg umah,msti dia nak mandi..kat umah dia tak mandi ke?? mandi la,tp dia suka mandi besen..kalau jam 12 tgh hari matahari dok menegak atas pale pon dia nk gak mandi dlm besen berbumbungkan matahari..ok kalo dia mandi sorang2 takpe,ni nk kita jugak jaga diiaa,takut nanti kak limah dtg jemput dia. =.='' ..satu buat hati geram,setiap saat dia nak pam je shower cream..doi,fikir satu kuman tu sekali pam ke nak oi..pastu dia suka bawak ben10 dia mandik sama..nama je perempuan,tp huh...patung nk ben10 segala..upin ipin pun dia nak..tapi dia COMEL sangatttt....putih melepak..nanti time dah besar,i nk minum soya bnyak2 supaya anak i putih mcm cina opera.lol...ye la,i gelap,manatau laki i nanti pon tak berapa nk cerah,melepas impian nk anak putih mcm opera sabun..

dia memang ngegeh ckit kalo nk kne ambil pic

i suka gler dibo dia..menciii ;((

ni la besen kesayangan dia

tidur,nyusu suma pon nk dlm besen..dh la besen mak i dh buruk =.=

ermmm ok bye ! lain kali nak sambung ttg adik dia n baby lain pulak...;)

Sunday, June 26, 2011

having great time with them =)

Assalamualaikum,

Terasa begitu lama tak update bnda nih..mungkin sebab line teruk kot..ye la,before nih guna wifi umah,entah knapa line dia asyik2 rosak..tikus gigit kot..trus takdapat guna da pakcik aztech..hurmm,redha saja la labuu..dahtu,guna la broadband sndri,,kat bilik laju je banding kat living room..tapi ye la,jodoh tak panjang,ayah mintak broadband kita nak bagi adik guna kat uitm..huhu...dengan keterpaksaan i merelakan jugak.aisehh.,.nasib bek ada lagi satu broadband ayah punya,disebabkan anakanda beliau tgh bersantai cuti selama beberapa bulan menternak lemak,ayah tgl kan broadband kat umah jer..huh,benda alah ni suka buat hal..balik2 hijau je..ko fikir ko traffic light ke org suka sgt warna hijau ko tuh...tlg sket..wa nak biru la beb!..kesimpulannya,blog i terabai gara gara line yg dimakan angin nih. =.='' <panjang btul mukadimah>

hari nih 26 jun,ok tidur malam tadi pun berdebar2..cheyy..semata mata nak tunggu hari nih..hahahaa...bangun pun cepat2 sebab takut terlewat...eh hari ni penting sangat ke???YUPP!! sangat penting..hoho..sebab hari nih i akan jumpa dgn insan yg istimewa =)) kakak syg n abg-yg-slalu-sibuk-kakak-cakap...pagi2 i dah siap,ok tipu..sebab i mandi jam 9..hehe..semangat semangat semangat..!kakak syg cakap nak ambil jam 10 lebih..dah siap da tunggu,tengok korean..ok korean lagi..hari tuh cakap insaf taknak tgk lelaki plastiqq..haha..tp ye la kan nafsu perempuan ada 9...jadi cabang nya menuju ke arah abang abang korean...euwww...geli pulak cakap gtu..sekali kakak ambil jam 12 kot..haha,takpe kot sebab dapat release hormon nervous,,haha...yupp,im nervous coz takpernah agi jumpa kakak syg n abg-yg-dotdotdot..jadi kira fes time la kan...huhahuha,mcm nak jumpa bakal mak mertua je..ok i merepek..

ok hati i teruja sgt !! tgk kakak fes sight td trus jatuh syg..wuwuwuu...sejuk hatiiii tgk kakak..=')) siyes syg sgt kat kakak..pastu g amik abg..i dgn kakak bercrita la dlm kereta,mcm dah lama kenal...siyes tak dapat nk bygkan kegembiraan d hati...syukur alhamdulilllah, Allah kurniakan aku sorang kakak yg baik sgt walaupun bukan kakak kandung..ya,before nih memang bnyak jumpa org gak,senior..ada gak kakak angkat kat sekolah dulu,tapi dgn kak yati,baru fes jumpa,dah bleh pimpin tgn sama2..awww,sweet nya kakak =') ..yes before ni i takpernah g jln pimpin tgn with other kakak..aku syukur sgt2 ke hadrat Illahi,kerana pertemuan ini...

kisah si abang pulak...ok sepatutnya before nih kitorang kenal..sebab sama kat labuan ..tp habis matriks gak kenal...kerana budak itu =') ..dgn abg isz,rasa mcm abg sendiri...eh i taktau la mcm mana perasaan ada abg..i assume je..hahaa..sebab abg isz,memang beliau seorang abg...urghhh,aku taktau explain... =.='' ...sebab beliau cepat mesra kot....n suka 'nyelak' ...sorry taktau nyelak word in bm..hahaha...hari nih memang pertemuan yg agak singkat sebab trus hantar abg balik..ke dunia pantai..huhu..yepp aku akui takbanyak bercakap sgt,sebab ya la fes time jumpa kan..kalau dah selalu jumpa,kakak n abg tutup telinga kot dgr i bercakappppp =( ..heheheehe...

semoga ukhwah yg terjalin akan terus mekar mewangi dan dirahmati Allah S.W.T..anim bersyukur sangat sebab ada kalian dalam hidup anim..oh lupa,terima kasih AA, kerana anda menjadi salah satu asbab bagi kami berjumpa...kalau tak knal anda,tak la knal abg,dan kalau tak knal abg,tak la knal kakak..hee...thanks,nanti saya belanja aiskrim satu dozen ya.. ='))

*bg isz,sorry banyak2..kmk sik abis mkn tadik.huhu...ayam itu rasa susu..=((
*bg isz agik,thanks badge tadik..eh org itu,jgn jeles.haha.eh lupak signature artis..haha..
*kak,saya rindu anda suda ='((

Sunday, May 22, 2011

dengar org cakap french buat aku teringat kelas french

Assalamualaikum

Masuk tahun ni,thats mean dah hampir 3 tahun aku tinggalkan zaman persekolahan. Oh aku sudah tua rpanya.huu..terasa rindu pulak nak guna baju sekolah yg baju kurung putih kain biru muda tu.dulu aku sekolah kat sm sains kuching.banyak uniform uu..time aku maseh lower form,hari isnin kne guna baju kurung kain biru,selasa guna baju pandu puteri,rabu pulak guna baju pengawas pusat sumber yang kain payung warna putih ,long sleeve warna putih,vest dan neck tie warna hijau..sumpah aku rimas guna baju ni..hari jumaat pulak guna baju kurung putih kain purple..talking bout purple,purple is our official colour.dan hari sabtu kne guna baju batik purple kain putih..oh baju ni amat menyeksakan jiwa.batik yg amat susah nak iron tapi akan kedut balik dalam masa beberapa minit..masuk upper form pulak,aku jadi pengawas aka mpp (majlis pemimpin pelajar)..yg nih lagi stress.hari isnin dan khamis aku guna blazer purple yeah purple lagi ! blazer nih amat panas.dalam nya aku guna baju long sleeve putih..oh semestinya guna camisole..gila kot takpakai.ye la dlm makmal aku slalu bukak blazer jd kne la ada pakaian dalam kat dlm supaya tak.tettttttt...ok kain payung putih dan tudung putih..bila guna blazer sumpah aku rasa macam robot..tak bleh gerak sikit kepala.kalo nak gerak gak,kepala mesti seiring dgn badan.tak ke robot gtu..=_='' .hari selasa maseh gak pandu puteri dan rabu guna baju kurung putih kain purple tudung purple..sabtu guna batik mpp..yezzaa takyah iron..hahaha..malam time prep dari jam 7 sampai 10mlm seperti biasa la guna baju kurung warna warni..no kebaya please! hahahha

oh ya..entah kenapa dah beberapa tahun aku tinggalkan sekolah,lately ni bleh pulak rindu nak cakap perancis.yepp time sekolah dulu ada subjek bahasa asing.first,aku nak amik bhsa jepun tapi bila tgk sensei dia garang sangat mcm singa,cancel trus aku nak amik.arab pulak,aku heran napa aku tak amik bhasa ni ya..last,aku amikla french sebab professeur dia cantik dan amat baik..so aku start la blaja french.kelas bahasa perancis dan jepun ada bilik khas kat senior block,tp arab dok kat kelas je.amik french ni banyak buku kena ada tau.first kne ada kamus french,ni wajib..kalo takde memang takleh survive.second kne ada bechereille,eh camni ke eja.??aku dah lupa lak.bnda alah ni macam kamus verb,adjektif and macam2 g.bnda ni pun kalo takde susah nak survive sebab peraturan untuk bhasa perancis bukan mcm english.french ni diorang special.even benda pun dikelaskan mengikut jantina.aiyakk manyak pusing o blaja ni bahasa..pastu mesti ada thematique dictionnaire pour french et malaisie..benda ni amat best.kalo malas bukak kamus,benda ni amat membantu.then mesti ada buku verb dan buku nota..dlm bnyak2 budak bahasa,budak francais la paling banyak buku.

first week,aku amat excited nak blaja..tapi gila kentang susah.sebab ejaan tak sama dengan sebutan.oh haru biru dunia aku..tapi best!! cabaran kan..oh ya mula2 tadi aku mention cikgu kami nampak ayu dan amat baik kan..ok aku tukar balik.dia ni mcm pepatah,air yg tenang jgn disangka tiada buaya..bila kami tak hafal number,kaler,hari,kami akan dirotan dengan baguette dia..iaitu rotan.huhu..sepanjang 4 tahun belajar french ni,agak2 nya,ada la 2 kali kena pukul dgn rotan.huu..aku paling stress bila hafal number.arghh bencinya..selalu je terbelit nak mengingat number 1 sampai 100..susah..dan paling aku tak suka time french adalah kerja rumah..aku paling anti kalo cikgu cakap 'avez vous fini vos devoirs?'..devoirs devoirs devoirs..kami satu kelas eh satu batch selalu pakat buat last minit kerja umah.dahtu saling meniruu..hehehe.mula2 cikgu tak perasan tapi bila masuk form 4 dia start perasan.hek eleh,final year baru kantoi..haha..

tapi belajar french ni bukan setakat belajar bahasa dia saja.kami belajar kebudayaan orang perancis dan jugak tempat2 diorang..kami belajar nyanyian diorang,pakaian,makanan dan tarian..di samping itu,setiap tahn kami akan mengadakan malam kebudayaan bahasa perancis..best..malam tu semua orang mesti cakap bahasa perancis dan disajikan dgn makanan ala perancis..time form four,batch kami yg uruskan mlm tu..dan salah satu persembahan dari wakil jawatankuasa adalah tarian..aku turut disuruh join tarian ni.tarian kebudayaan diorang.kami berpakaian warna hitam dan putih..ada satu part tuh tarian dia entahla org cakap aku buat macam penguin..sett..sejak itu aku digelar penguin!! ye la baju pun dah ngam hitam putih.dahtu buat lagi .eh TERbuat ok..aksi penguin..huhuhu =_=..demm aku penguin..huhuhu

eh pelajar perancis kne amik exam tau.exam yg iktiraf kita pernah belajar bahasa perancis..tapi aku amik setakat level A2 je..exam dia nama DELF..ok aku lupa apa nama penuh dia..A1 senang je kot..ramai orang lulus dgn cemerlang..exam ni dia meliputi karangan,lisan,objektif.mcm ujian bm gak tp dlm bahasa perancis..aku amik A1time form 3..mana nak fikir PMR,nak amik DELF agi..tapi alhamdulillah dua2 lulus cemerlang..masuk form four aku dah start malas blaja french..aku buat tak kisah ja dgn kelas dan exam..pastu aku amik A2..serius aku tak study langsung untuk exam kali ni..alhamdulillah aku lulus jugak.hee..dlm berpuluh student yang amik A2 time tu,beberapa org je yg lulus.n aku termasuk..hehe..tapi A2 susah gak arhh..ye la silibus yg kami belaja time form one sama dgn silibus budak universiti utk first year..jadi .oh fikirkan la..tapi bukan A2 yg paling susah..long way to go laa...bnyak agi..B2 etc etc..demm,aku hilang sijil A2 ! penat2 aku amik dan lulus,siap dpt tandatgn orang penting perancis g tu,mana silap dia time abis spm hari last kat sekolah aku lupa plak mana letak bnda berharga tuh..oh tiada bukti aku amik ujian nih.huhuh!

dan sekarang aku rasa syukur sgt sebab berpeluang belajar bhsa perancis ni.bahasa dia unik dan comel..hehe..penguin pun penguin laa.. =_='' ..paling aku tak lupa adalah je t'aime..oh aku paling suka benda ni..tu me manques pun aku suka..haha..hah,suatu hari nanti aku nak pergi keliling eropah..aku nak honeymoon kat paris,kota fesyen...haha..jadi aku mesti carik suami kaya..haha..ada pulak begitu.sorry aku bukan mata duitan..jdi aku nak kumpul duit banyak2,dpt la gi sana..hehehe..oh Paris ! attendez moi...hehe ^^



uhhhh..i akan picnic kat bawah u nti dgn husband i tau

nih contoh sijil dia..haha,aku taktau mana letak sijil aku jd aku p google org punya sijil..


**huhu,aku lupa mana letak pic tarian penguin tuhh ='(


Friday, May 20, 2011

Surat saya untuk awak

Assalamualaikum awak..
okay nampak sangat skema..takpe la bukan selalu..haha.bahasa jiwa bangsa kan..lagipun bahasa la yg menyatukan rakyat semua..eh saya nak cerita sumthing la bukan menyanyi..huu..ok .err saya neves..cheyy..first thing first, saya harap awak sihat d samping keluarga dan rakan2.semoga hari hari awak akan terus dilindungi dan dberkati Allah SWT..

Erm..tak sangka kan,sebulan lebih dah kita kenal..macam dah lama kenal pulak..macam orang kenal setahun ke dua tahun..oh abaikan.saya memang suka mengarut..bila kita mula jumpa ya..saya rasa time dinner dinamika la..tu ja yg saya boleh ingat..sebab saya rasa macam tak pernah nmpak muka awak before ni..oh kesian,awak tak menarik perhatian saya pulak kan.haha..ok time dinamika,saya rasa ralat bila awak duduk satu meja dgn kami..bukan tak suka cuma rasa janggal..eh tetiba ja ada org len duduk satu meja dgn kami..haha..tapi ok jugak la..cuma awak ni series saya cakap,muka sombong abis! mcm saya nak bagi jelingan maut je tau..dah tu sir mt balik2 tegur awak..eh apa ni..oh nampaknya saya ni lambat gosip kml..duduk bawah tempurung la katakan...hahaha.

tapi masalahnya,mata saya tak reti nak duduk diam.tau awak tu buat muka sombong plus garang,tetap gak saya nak usha awak..sape suruh duduk ngam2 depan saya kan..ye la,saya boring dah tgk muka guys dlm kelas.balik2 buat lawak badut sarkas.penat tau.tup tup,dpt guest muka sombong.nak kena budak nih..haha.tapi masalahnya,saya asyik2 kantoi..oh bencinya..knapa awak tgk saya jugak..maluu dah saya..jadi saya pun selalu la keluar dewan..haha..cakap je nak cari makanan kan.dah la dinner boring abis.haiya..nasib bek saya tak makan awak gara2 takda mknan g..tapi tapi tapi..lepas tu awak pindah meja pulak..sedihnya saya..takdapat nak tgk muka awak g..ehh saya bukan suka awak atau nak pikat awak,saja je nak tgk..hiburan kan.haha..lepas tu,kita pun tak terserempak langsung d kolej..hairan,dlm banyak2 manusia,awak la yg saya macam tak pernah terjumpa..takpe la..abaikan..

Habis dinner tu,saya ada terjumpa awakk..hari jumaat petang.time tu saya nak g perjumpaan mento mentee.saya terjumpa awak berdekatan dgn jalan depan surau tepi kereta merah..saya tengok je awak.saya cakap dlm hati,eh macam kenal la muka mamat ni.tapi mana eh jumpa..dalam saya leka2 fikirkan,awak tgk saya jugak..heii,apa masalah awak ni?setiap kali saya tgk awak mesti kantoi..urghhh! pastu saya pun meneruskan perjalanan ke b.tutorial dan awak pula singgah ke kafe B..lepas tu memang takde jumpa langsung dahh...huhu

Nak dijadikan cerita,satu hari saya online fb kat bilik..terjumpa fb sir mt..eh eh eh..saya macam kenal la lelaki yg list anak dia nih..oh !! satu meja dgn saya time dinner..oh baru saya tau apa hubungan kamu...hahah.nampak kan,saya ni lambat dengar berita2 d kml.haha..katak la katakan.pastu,saya pun add awak..saya pun heran knapa saya dok gatal2 nak add awak..ahh,biarlah..haha..selang bberapa hari,eh awak approved la..terkejut tau..haha..siap post kat wall saya lagi tu..ok start tuh kita pun berkontek..

satu malam ni esok nak kimia exam,saya boring sangat.bergolek2 dah atas katil..asrama pun saya dah habis tawaf.tba2 teringat eh ada pulak number hp budak garang plus sombong tu..try la send msg,ye la awak digi saya pun ada number digi.dari saya membazir digi kampus tu,baik sy send msg kan walaupun saya hutang digi rm3..hehe..selang sejam kot,awak pun reply...kita pun texting sampai pagi nak exam..gila kot..saya takdapat tdur time tuh nasib bek awak ada.haha...saya fikir hari tu first and last kita texting..sekali,tgh hari tu,awak text saya lagi..ehh,saya fikir awak takkan text saya g dah..tak sangka..hee..ok dan ok..lepas tu kita selalu texting sampai hari nih...sebulan lebih dah..hee

Dulu saya fikir awak ni sombong dan takberapa nak bgaul dgn budak len..sekali bila dah kenal,oh awak ni ok jugak rupanya..haha..baik,caring,takde pun sombong..hahahaa.maaf ya fikir awak macam tu dulu..satu saya tertipu habis dgn awak ni..muka awak memang tak macam orang sarawak ok tapi klasmate saya pegi tipu saya bleh2 dia cakap awak ni budak sarawak..ok saya percaya bulat bulat walaupun hati saya ragu..ahahah..dah tu,fluent lagi sarawak..banyak vocab awak tau..cheyy macam blaja bi pulak kan ada vocab vocab nih..texting memang awak pwer kot sarawak tu tapi kalau bercakap,hancur wak..hahahahah.keluar slanga ibunda awak..hee

Di kesempatan ni,saya nak minta maaf banyak banyak tau sepanjang persahabatan kita nih..walaupun kita lewat jumpa iaitu beberapa hari lagi nak habis matrik,tetap jugak kita kawan kan sampai hari ni..semoga Allah memberkati persahabatan kita ni.oh yaa,halalkan kek blueberry coklat yang awak bagi saya dulu tu yaa..walaupun saya makan sikit je..haha...maaf saya tak mkn benda bernama berry..handphone blackberry mungkin saya makan kot.haha...oh ya terima kasih sebab sudi berkawan dengan saya walaupun saya ni banyak buat hal dan karenah saya ni mengalahkan kanak kanak tadika kot..hee..terima kasih ya awak..oh ya kalau datang sarawak,jgn segan segan belanja saya..hahahhahahahhaha..saya tunggu awak di patung kucing empat ekor d jalan padungan..haha

okay,jaga diri,andai panjang jodoh kita,insyaAllah kita akan jumpa g kan.. =)))

*panjang kan surat saya..alaa terbiasa tulis esei mengarut time spm..hahaha
*sila terharu okey budak 18 tahun..haha
*nak letak nama awak tapi nanti awak femes amos,penat pulak saya nak melayan peminat awak jd takyah la..awak tau gak sapa awak tu kan..hee


awak..pipink kirim salam..hee


tengok..ada style dia tau..bukan kotex je ada style..pipink pun ada

ok papai..hee  ^^,



Thursday, May 19, 2011

Saya bukan gadis pilihan

Assalamualaikum

'Hai,nama saya anim,selamat berkenalan **buat muka peramah-sampai-ko-rasa-nak-lempang**

okay,di luar saya memang seorang yang peramah,hyperaktif,gila ketawa dan suka sangat senyum sana sini..jarang kot mengalirkan airmata depan public..bukan tak pernah..pernahhh..macam time pasak diri,majlis izin ilmu..gila hapa nak ketawa,mantain senyum duapulohempatjam..sah sah orang cop takder perasaan..saya ada perasaan tauuu..sensitif lagi tu..saya suka sangat ketaawa dan bermain bergurau senda dengan kawan kawan.macam tak pernah ada masalah ja..orang buat muka meluat,kita senyum balik.orang marah,senyum je..orang sindir,buat muka dekk ja..tak ambik port langsung..

Tapi.tapi.tapi..jangan fikir saya memang tak kisah dengan apa kamu kamu kamu buat kat saya..kalo orang dah pijak kepala saya *sila imagine keadaan raksasa dlm citer ultraman pijak bangunan* ..takkan kita nak biar je kan..saya macam sarang tebuann..kalau kamu kamu kamu tak kacau,dok jolok dgn benda alah nama kayu tu..takkan bagi bahaya kat orang.hah..macam tu la saya..tapi kalau ko pegi gasak jugak,gatal sangat nak cari pasal dgn saya..sila la merasa kena benci tujuh keturunan..ok saya tipu jer..haha.okay saya memang nampak ayu+murni+putih+berseri..cheyy saya tpu sahaja ya..itu iklan detergent..perilaku saya nampak ayu dan lemah lembut tapi..oh tidakkk sila jangan imagine perangai sebenar saya..hihi..

saya seorang yang kuat marah sebenarnya..dan kuat merajuk jugak..kepada sesiapa yang berminat nak berkawan dengan saya,sila fikir dua kali ya.saya juga bermulut laser.sila sindir saya dan saya akan hantui hidup anda selamanya..oleh itu,jgn ganggu kehidupan saya jika anda taknak dihantui oleh saya..haha..saya memang kuat cari gaduh...tapi cepat cool la..oh itu satu kelebihan kot..saya cepat marah tapi cepat cool down.tak pandai nak marah lama2 kecuali la saya memang terasa hati betul betul dengan kamu kamu kamu semua..ya saya suka bergaduh.tak sah kalau dalam satu hari tak bergaduh dgn sesiapa termasuk la patung pun boleh jadi teman gaduh..tapi tapi tapi saya cepat  minta maaf..saya sangat suka minta minta maaf kerana saya sedar,ajal maut ketentuan Illahi..kalau tak minta maaf awal2 nanti mati dalam keadaan berdosa..huu..tak dapat nak bayangkan mati begitu dalam keadaan bersalut dosa

selain itu,saya takpandai masak..oh mungkin kerana saya duduk asrama lima tahun dan balik ke rumah apabila cuti sahaja..time cuti pun saya tak masak kerana terlalu banyak kerja rumah di samping saya lebih suka menghabiskan masa dengan berhibernisasi sahaja..ya memang penat rasanya bila balik dari asrama,macam pikul beban seberat 500kg ..oh mungkin orang lain ok je..saya bercakap dari point of view saya.sila jangan salahkan saya..lagipun mana ada masa nak blajar masak..haha..oh itu alasan..cakap ja saya malas kan..tapi tapi sekarang saya amat risau kerana taktau memasak..bukan la tak reti terus memasak jang oii..cuma taktau masak untuk bagi orang makan sekampung..nampaknya saya bukan pilihan ibu mertua..haha

dah dah dah...nanti buka pekung di dada sendiri pulak..cuma nak bagitau yg saya ni bukan lah calon gadis pilihan mak mertua...ya la,nanti anak pun terencat sama ikut perangai mak dia yg tak berapa nak serius dlm hidup..huhu..takper takper..nanti saya belajar masak.biar kalah chef wan..huh~ lihat la 10 tahun akan datang..saya akan terpampang d dada akhbar..haha..ini angan angan saja ya..


nampak kan..mana mana nak ketawa.tak mengira tempat


eleh..perangai mcm kanak2 pon tetap gak aku ad bakat jadi mak tau.


meets my lovey dovey pinky friends
*catalyst kegilaan saya

sekian papai \^^/

Wednesday, May 18, 2011

aku budak PDT dulu =))

Assalamualaikum

Hari ni keputusan PSPM2 matrikulasi keluar..membuatkan saya teringat zaman mula mula masuk kolej matrikulasi ni.At first,saya takdapat tawaran untuk program satu tahun..tengok result,memenuhi syarat je..eh,mungkin ada hikmah yang tersirat d sebalik kekecewaan itu.jadi saya meneruskan study ke tingkatan enam untuk kursus life science..namun,sebulan kemudian tawaran matrikulasi datang..untuk program dua tahun..Alhamdulillah.walaupun saya tak berminat nak pergi menyambung pelajaran di peringkat matrikulasi kerana cita cita saya yg sungguh tinggi untuk menjadi seorang nurse..murni je kan ambition saya..tapi saya pergi jugak..hehe..oleh itu,saya terdampar la d pulau Labuan yang tercinta ni.

Saya meneruskan hidup sebagai seorang pelajar kolej.ok kehidupan saya kembali normal kerana selama 3 minggu d tingkatan enam,saya sungguh tertekan..bangun sangat awal dan terkial kial nak berkemas dan dihantar oleh ayah ke sekolah..yakni perkara tersebut saya tdak pernah lalui selama 5 tahun bersekolah dahulu.oh ya,dulu saya sekolah berasrama,jadi kne la tinggal d asrama kan..jadi tiada timbul masalah lewat pegi sekolah dan kena tahan guard..okay ia sangat menjengkelkan =( ..one thing,saya rasa amat janggal kerana lima tahun bersekolah,saya tak pernah menggunakan kasut sekolah yang berwarna putih..huhu..terasa seksa kerana tali kasut asyik terlepas =_='' ..dulu saya oh kami..menggunakan kasut hitam kulit yang mesti ada tumit..sungguh girlish kan.=) berbalik ke kisah matrik,saya sungguh selesa walaupun mula2 agak perit..kerana minggu orientasi..saya jatuh sakit pada hari hari terakhir orientasi dan tell u,pada satu malam sahaja,2 kali saya telah dihantar ke hospital untuk disuntik dan dimasukkan air..tak cukup dengan itu,kakak nurse sungguh tidak berhati hati dan telah salah menyuntik tangan saya hingga menjadi lebam yang amat dan sebesar penumbuk gajah =_= ..taakpe,saya maafkan ..

habis orientasi,kehidupan amat seronok...jadi budak program dua tahun ataupun PDT ni amat la seronok dan okay,seronkkkkkkkk...hidup kami amat bebas ,takde stress,sangat enjoy..kami banyak aktiviti sesama batch..ye la,kami sangat sikit..oleh itu,ukhwah antara kami amat rapat sesama sendiri dan pensyarah..oh ya,pensyarah kami berlainan.kami tak berkongsi pensyarah dengan budak PST..namun begitu,langit tak selalu cerah..kami budak PDT selalu dpandang rendah..kami selalu disindir dan dimarahi certain pensyarah yang menganggap kami parasit d kolej..hanya menumpang sahaja konon2 nya..huu,memang la down..sikit,kami je yang disalahkan..kalau ada kes kecurian,asyik2 nama budak PDT je yang selalu angkat..hairan..namun kami tak ambil kisah..peduli la.sampai mana mereka nak mengata.janji kami bahagia..

Time PDT,saya ditempatkan ke kelas modul satu.iaitu belajar biologi,fizik,kimia dan maths..saya kelas B1T1..hee..comel kan bunyi nya..kelas kami amat sikit kaum adam..saya ada geng sendiri tau time PDT..saya,hasinah,olga,patricia,faizah,andre,aliscia..oh banyak lagi..oh ya,pensyarah menggelar kami grup 6 jahanam.ini semua gara2 kami amat nakal..tapi nakal kami bukan lah bermaksud mencederakan orang ya..kami hanya nakal seperti gila gila dan suka buat perkara pelik.kami iaitu saya,olga,pet,dan cnah amat suka memasak..cnah ada bawak periuk elektrik.jadi kami pon memasak..kalo tak cukup bahan,kebun belakang rumah felo kami iaitu ustaz rizuan selalu jadi mangsa..kami pegi ambik pisang,cangkuk,kantan,dan cili..hehe..japp,kami suka shopping barang dapaur..ikan masin pun tak ketinggalan.hehe..

Hidup sebagai budak matrikulasi d KML ni amat mencabar.salah satu cabaran nya adalah AIR..oh time kami dulu amat kritikal masalah air..teramat amat amat amat kritikal..bayangkan dalam satu minggu,kami langsung takde air..paip kering kontang,tandas tak usah cakap la.memang takbleh bayangkan..gila vavi dia punya hiasan dalaman..arghhh =_= ..oleh itu,saya dan rumate saya ytermasuk jiran..selau turun awal pagi seawal 2 pagi untuk cari air sekitar kolej..kami pernah mandi di tepi dewan kuliah 2, dibelakang gelanggang skuash.d tandas tutorial..arghh,pendek kata,hampir semua tempat kami jelajahi..tak peduli dah.berkain batik pun berkain batik la..amat amat terima kasih kerana kaum adam langsung tak keluar dorm awal pagi begitu..tak cukup begitu,kami hari hari mencari air..pantang ada mendengar bunyi air,supp sapp kami berlari membawa baldi dan botol..oh ya,botol air mineral yang bsar amat berharga dikala ini.hee..zaman ini,apabila terengar orang cakap ada air,oh memang satu benda pelik bagi kami.kerana terbiasa suda takda air..hee.tapi alhamdulillah kerana sepanjang tahun pertama d sini,saya takpernah takmandi turun ke kelas..hahaha =))

Walauapapun,saya bangga menjadi seorang yang bergelar budak PDT walaupun banyak dugaan dan cabaran..haha..saya amat gembira kerana sampai sekarang hubungan kami bersama pensyrah PDT dan budak PDT takpernah terputus..masih rapat sampai sekarang walaupun kami jauh serata negeri..hee..
**saya rindu zaman PDT...

pat,olga,cnah,saya


eksen kan.dapat sijil mcm dapat pangkat datuk


ni time buat video untuk pertandingan mini clip IT challenge


ini mentor kami B1T1..sir rizam =)

haiyoo.ini kelas saya yg tercinta *abaikan yg menunduk tu =_=

kami memang suka bergambar =_=

tak caye..tengok.mana2 nak bergambar

ini wajah2 pensyarah yang kami sayangi

saya dan patricia =)

ada aku ksah mana aku nak bergambar..nan hadoo =_=

ex schoolmate yang sama2 ada d sini

kad matrik budak pdt warna hijau.hee =)



**salam peluk cium buat budak pdt batch 09/10 =))